Kontakteksem

Kontakteksem

Hej!
Jag undrar hur det kommer sig att man får typ blåsor på händer om man tar i växter, typ blommor, sallad etc. Undrar även varför det går att ta i sallad på vinter men ej på sommar? Vad i kroppen/huden är det som framkallar denna allergi?

Mvh: Malin Hansson

Svar: 

En del ämnen som finns i blommor och växter är vad man kallar för foto-toxiska. De mest kända är Björnfloka älggräs, selleri och morötter. De innehåller ämnen som förstärker solljuseffekten, så man får en "brännskada" där växtsaften suttit. Vissa kan få liknande reaktion även på parfymer. Detta är ingen äkta allergisk reaktion, utan en "solskada" av kombinationen växtsaft + UltraViolett solljus.
Sen av vissa växter kan man vara allergisk, t.ex mot primula (ser ut som en stor gullviva). Det blir mer en ilsken eksemreaktion med klåda, torrhet, rodnad och fjällning. Det kan ibland vara lite svårt att skilja dem åt, utan behöver utredas. Har Du besvär och inte vet hur Du ska tackla problemet, tycker jag Du tar kontakt med Din husläkare/vårdcentral för hjälp och eventuellt vidare på remiss till en hudläkare.
/ Anders