Eksem som blir bättre av solbränna?

Eksem som blir bättre av solbränna?

Jag tror att jag har nån typ av eksem, huden flagnar av på pannan och kinderna. Kliar man så blir det knallrött och svider. Lotion hjälper inte alls, hydrokortison verkar litegrann. Men det konstiga är att när jag har varit ute i sommarsolen ett par timmar försvinner problemen i ca 2 veckor.
Jag arbetar mycket vid datorskärmen och nu undrar jag om problemen kan ha med det att göra, och om det finns någon förklaring till varför det blir bättre i solen?

Svar: 

Utifrån en svensk undersökning avseende ett eventuellt samband mellan datoranvändning och hudbesvär kunde man inte hitta något speciellt. Däremot arbetar man i kontorslandskap, med i sig torr inomhusluft, kan detta ge hudbesvär med torr hy. Sen tycker vissa att det pga statisk elektricitet framför en datorskärm, att huden kan "suga åt sig" damm från omgivningen (på motsvarande sätt som en TV-skärm). Detta är visserligen omdiskuterat vad som egentligen gäller eller ej. Jag själv tror inte Din dator har med saken att göra.
Sol och ljusbehandling har en vetenskaplig effekt på eksembesvär. Ljuset stabiliserar huden, dämpar klåda och läker ut eksembesvär. Så Din observation är helt rätt. Behöver Du ytterligare hjälp skulle Du kunna pröva ett mjällschampo modell Ketoson eller Fundan från Apoteket, då besvären skulle kunna vara en del av ett mjälleksem. Eller så skulle Du kunna pröva en fetare kräm till ansiktet till natten som Repair.
/Anders