Eksem och vegetarisk kost?

Eksem och vegetarisk kost?

Hej!
Jag hade böjveckseksem som liten som nu på senare dagar har mina eksem kommit tillbaka i ganska stor utsträckning. Har provat det mesta men det är inte något som har hjälp, starka kortisonsalvor lindrar men jag blir aldrig av med klådan. Jag är sedan lång tid tillbaka vegetarian och min fråga är om du tror att det kan påverka, finns det något som tyder på att jag skulle kunna bli hjälpt av att börja äta kött igen?
mvh Karin

Svar: 

Det finns inga säkra data på detta med kopplingen mellan kosten och behandlingen av eksem. Ofta brukar man få frågan "från andra hållet", dvs om vegankost hjälper?
Kosten kan ha en viss betydelse, och det som diskuterats är detta med fettinnehållet och halterna av Omega-3 och -6. Man tror att "stenåldersdieten" hade en bättre balans och att det med dagens föda är alldeles för låga halter Omega-3. Även dagens "uppfödda" kött från gris och ko har för låg halt Omega-3, beroende på deras lite onaturliga föda (kraftfoder med benmjöl till en gräsätare). Vilt kött som älg, ren, rådjur mm har en relativt sett högre halt Omega-3.
Omega-3 fettsyrorna är utgångsmaterial när kroppen ska bilda snabba, signalämnen i kroppen, sk prostaglandiner. Bertoende på vilket fett som är ursprungsmolekylen, kan de bli mer eller mindre ilskna. Man tror att detta kan vara en förklaring till att "stenåldersdieten" eller "medelhavsdieten" med mycket olivolja har en skyddande effekt mot många sjukdomar.
Själv tror jag på en omväxlande kost med både kött och grönt är det bästa och mest naturliga för kroppen. Gärna rotfrukter och inte bara frukt. Använda mer raps- och olivolja, som har en naturligt hög halt av Omega-3. Inte glömma fisken i dieten och även nötter.
Sen räknar man med att ca 10-15% av de som har /har haft böjveckseksem i barnaåren kommer ha kvar sina besvär i vuxenlivet. Har man kvarstående klåda och eksem är det 2 tecken på underbehandling. Fungerar inte krämer lägger man till medicinsk ljusbehandling med UVA+B. För de svårare fallen ges tablettbehandling (ofta olika immundämpande läkemedel som Imurel, Sandimmun eller ev Metotrexat). Diskutera med Din läkare för bästa hjälp. Alla kan bli bättre.
/Anders