Eksem eller ringorm?

Eksem eller ringorm?

Har en gosse på 10 månader. För ca tre veckor sen var vi utomlands på semester. Han fick en massa utslag. De började i nacken, på axlar och bakom öronen. Då jag själv har atopisk eksem så behandlade jag honom med mjukgörande. Mest troligt var det att det var värmeeksem.
Nu har vi varit hemma i drygt en vecka och det har inte lagt sig. Han var väldigt utslagen i sina arm- och knäveck så vår husläkare skrev ut kortison till honom. Det hjälpte i vecken men för övrigt har det ingen verkan. Nu börjar han få fler och fler "runda" utslag. De är torra men röda, känns fnöskiga. Har längs hela sidorna. På armarna, benen, vid anklar och fötter. På magen och bröstkorgen. Blir bara mer och mer. Smörjer med kortison och mjukgörande men det har ingen effekt. Kan det vara ringorm han fått? eller något annat? Eftersom jag själv är känslig har jag ju uteslutit allt som kan ge en reaktion.
Tacksam för svar.
Lotta

Svar: 

Lite svårt att säga vad sonen drabbats av utifrån Din beskrivning. Det sannolikaste är att det är eksemorsakat med hänsyn till hans ålder och att i alla fall en av Er föräldrar har böjveckseksem. Har han utomlands blivit myggbiten, kan dessa utslag hålla på några veckor innan de lägger sig. Är det däremot "bara" eksemfläckar borde de bli bättre med mjukgörare + kortisonkräm. Har det ingen som helst effekt kan det behövas under ett kortare tag en lite mer kraftfull kortisonkräm för att få det att vända. Har Du nu använt vanlig Hydrokortison? Är fläckarna fuktande, kan det även vara tecken på att bakterier bitit sig fast i huden, och att detta underhåller eksemreaktionen.
Blir sonen inte bättre på (1)-2 veckor på given behandling, tycker jag att Ni går tillbaka till vårdcentralen eller barnavårdscentralen för ny bedömning och hjälp.
/ Anders