Eksem av mina nya jobbarkläder?

Eksem av mina nya jobbarkläder?

Hej!

Började på ett nytt jobb för snart fem veckor sedan och då fick jag även ett par svarta arbetsbyxor, jag kände redan efter några dagar att det skavde på låren men tänkte inte mera på det, men nu de senaste två veckorna så har det blossat upp stora rodnader på låren och på rumpan, huden har fått röda och mycket torra fläckar, dessa flammar upp ibland och kliar väldigt mycket, fick även röda prickar runt ögonen vid ett tillfälle. Har smörjt in med både hydrokortison och kräm för mycket torr hud, men inget tycks hjälpa utan endast lindra.
Ska jag uppsöka läkare eller har ni några andra tips?

Mvh
Therese

Svar: 

Detta med irritation och hudbesvär av arbetskläder kan förekomma och orsakerna kan vara lite olika.

1/ Dels ifall de är helt nya kläder, kan ytan vara behandlad, mot vilken vissa kan reagera. Det kan då räcka att tvätta kläderna på vanligt sätt 1 gång.

2/ Sen vid viss typ av arbete, där kläderna blir ordentligt nedsmutsade, behöver de tvättas i lite mer extremt tvättmedel för att bli rena. Blir de inte sköljda tillräckligt i tvätten med rester kvar, kan vissa bli irriterade.

3/ För att arbetskläderna ska klara påfrestningarna blandar man i tyget gärna ylle eller ett syntetmaterial, som gör tyget "vassare" än vanlig bomull, som vissa kan reagera på.

4/ Sen kan det naturligtvis vara en allergisk reaktion, vilket är ganska ovanligt men förekommer ibland mot framför allt svarta eller blå tyger. Det finns ett svart färgämne som heter parafenylendiamin, som visserligen är förbjudet att numer använda i kläder, men som kommer ibland in i alla fall.

Det bästa är att Du pratar med Din chef eller huvudskyddsombudet på Din arbetsplats, som säkert kan arbetsplatsen och vet ifall detta hänt förut. Stämmer inget av punkt 1-3, och Du inte blir bättre, tycker jag att Du ska söka läkarhjälp. Pröva med mjukgörande kräm och vid behov använder Du Hydrokortisonkräm.
/Anders