Eksem av deo

Eksem av deo

Jag har tidigare använt samma deo i många år utan problem men fick för ett tag sedan mycket besvärlig klåda och stora knottror i armhålorna. Har nu provat med två andra deo, bland annat Apotekets egna utan parfym men problemen kvarstår. Vet att just deodoranter ofta innehåller många allergiframkallande ämnen. Men jag har inte råd att prova mig igenom alla som finns på marknaden. Vet ni någon deo som innehåller färre allergiframkallande ämnen? Jag måste ju trots allt använda deo, även om jag har stor lust att sluta för klådan är inte nådig.

Svar: 

Hudbesvär efter deoderanter kan bero på lite helt skilda orsaker. Precis som Du varit inne på, kan det bero på bakomliggande allergi, och då kan det många gånger bero på parfymen.
Sen vet man att för att få en effekt på själva svettningen (minskad svettning) i armhålorna, behöver man täppa till porerna, och detta kan många gånger ge besvär utan att det är någon allergi. Vad som är snällare mot huden (ifall Du använd en roll-on-deo) är antingen att använda en i sprayform av ett märke Du tidigare använt, eller att pröva nåt helt annat som BATS creme från Apoteket (har mer en långvarig effekt. Används gärna under natten och tvättas av på morgonen. Räcker många gånger att använda några gånger i veckan). Har/får Du besvär med klåda, kan det vara bra att även vid behov använda en svag kortisonkräm (modell Hydrokortison) mot själva irritationen.
/Anders