Eksem över födelsemärke

Eksem över födelsemärke

Hej.
Jag fick för ett tag sedan ett eksem över ett födelsemärke som då liksom gick upp i eksemen och försvann. Nu börjar det återkomma som någon svag skugga. Behöver jag bekymra mig för det? Har för övrigt massor med födelsemärken över hela kroppen.

Svar: 

Ett vanligt födelsemärke består av en ansamling av tätt packade pigmentceller i huden, sk melanocyter. Det är ganska vanligt i ffa tonåren att kroppens immunsystem aktiveras och "raderar" en del an kroppens födelsemärken. När detta sker blir det ofta som en vit zon runt födelsemärket, själva födelsemärket börjar försvinna och sist blir ofta huden sen normal igen. I samband med denna kroppsreaktion kan man få som en eksemretning i huden eller uppleva klåda i hudområdet. Den kvarstående "skuggan" består sannolikt av visst restpigment i huden lite djupare ner.
Detta är vanligen en normal reaktion. Lite kontroll på sina födelsemärken ska man alltid ha. Börjar detta hända i huden samtidigt som något av Dina andra födelsemärken förändrar sig, bör Du söka läkare för kontroll. Annars är det bara att ta det med ro. / Anders