Vaskuliter vid atopiskt eksem

Vaskuliter vid atopiskt eksem

Hejsan

Jag är en tjej på 23 år, snart 24, som har haft atopisk eksem i hela mitt liv. Jag har också allergi. Nu är det så att jag får kliande prickar överallt på kroppen, mest på benen och fötterna. Dom är röda och ser ut som blodprickar under huden. Jag har läst om att det är vaskuliter, alltså att blodkärlen läcker i huden. Vad ska jag göra för att slippa dom?Kortison hjälper knappast, eller hjälper det om läkaren skriver ut Elocon? Alltså flytande. Det kliar ju så enormt mycket. Utslagen kommer när jag fryser osv. Sen får jag upphöjda röda utslag som kliar och då går jag och klämmer på det. Kan man bränna bort utslagen med laser eller nåt? Och varför får man vaskuliter överhuvudtaget? Vad är det som händer i kroppen? Varför börjar blodkärlen att läcka?
Har inte haft detta problem förut.
Kan man sola bort dom i ett solarium?

Svar: 

Hej!
På din beskrivning är det inte övertygande eller ens troligt att detta rör sig om vaskuliter. Röda prickar som kliar kan vara många olika saker, vanligast bland dessa är nässelutslag (urticaria).
Men man kan inte veta vad det är utan att undersöka dig och kanske behöver hudläkaren också ta en hudbiopsi (hudprov) för att kunna ställa diagnos. Du bör söka vårdcentral för remiss till hudspecialist, om du inte redan har kontakt med en sådan.
FN