Barnacne

Barnacne

Hej,

Jag har en son som precis ska fylla två år. Han har haft acneliknande utslag sen han var 6 månader. Vi har varit hos en mängd läkare och han blev först behandlad för svinkoppor. Behandlingen hjälpte inte det blev bara värre. Efter många turer fick vi komma till en hudspecialist som konstaterade att detta var acne. Vi blev ordinerade skinoren och differin och har använt det i ca tre månader, dock utan resultat. Acnen sitter bara på kinderna. Det började vid sex månaders ålder men försvann helt några månader och kom tyvärr tillbaka för att stanna vad det verkar. Vi vet att vi smörjde honom med en solkräm i samband med att detta kom tillbaka. Kan det vara hårsäcksinflammation/follikuliter? Han kliar väldigt sällan på kinderna och han vekar inte ha ont. Läkaren sa att detta var ett mycket ovanligt fenomen, barnacne och man vet inte mycket om det. Det skulle kunna uppkomma på grund av något under graviditeten, men vad? Jag har fått en dotter nu precis och under den graviditeten så fick jag börja äta levaxin. Kan det ha något med det att göra? Kan det ha något med brist på vitamin B12 att göra? Jag är väldigt trött trots att jag äter levaxin, mina värden är nu bra.
Tycker att det är så konstigt att han ska ha barnacne när det knappt finns. Vill inget hellre än att han ska bli bra! Vad kan jag göra för att undvika att min dotter också drabbas av detta?

Svar: 

Akne hos barn äldre än spädbarn är ovanligt men det förekommer, och jag har genom åren träffat på flera barn med detta. Orsaken känner man inte till exakt men talgkörtlarna på kinderna måste på något sätt vara känsliga för hormoner. Akne hos barn sitter alltid bara på kinderna, aldrig på bröst och rygg som tonårsakne ofta gör. Man brukar just behandla med de läkemedel som givits här nämligen Differin och Skinoren. Det finns inget som säger att din son som tonåring kommer att få besvärlig akne. Det finns inget sätt att förebygga, men det finns inget som talar för att levaxin kan ge akne hos barnet. Jag tror inte att solkrämen här hade någon betydelse. Mycket fet sololja kan ev framkalla försämring.