Striae distaense

Striae distaense

Jag har en 17-årig son som har striae distaense på baksidan och insidan av låren. Han har under senare år gått upp kraftigt i vikt men också använt Elocon stark kortison mot eksem på baksidan av låren men inte på insidan. Han använder dessutom dagligen Flutide diskus 100 mg morgon och kväll mot sin astma (inhalationspulver, kortison).
Nu undrar jag: vilken är den troligast orsaken till striaen? Bör han söka läkare för att få det fastställt? Såg någonstans bland era svar att sk systemisk kortisonbehandling ibland kan vara orsaken till striae - vad är det? Salva eller astmabehandling?
Finns det nåt skäl till att han inte bör pröva något av följande hälsokostpreparat var för sig eller i kombination: C-vitamin (av märket Great Earth, 1 gram per dygn, zink, aloe vera juice att strykas på hudbristningarna)?

Svar: 

Av din beskrivning gör jag den bedömningen att det framförallt är viktökningen som gett din som striae.
Elocon kan ge hudförtunning om den används under mycket lång tid varje dag. Elocon ordineras dock aldrig till insidan av ljumskar.
Med systemisk kortisonbehandling menas tablettbehandling med exempelvis Prednisolon. Inhalationsbehandling med kortison mot astma anses inte kunna ge striae. Ett skäl att icke använda de preparat du nämner mot striae är att de saknar dokumenterad effekt.