Röda "blemmor" med blåsor i efter insjöbad

Röda "blemmor" med blåsor i efter insjöbad

Hej!
Jag är en tjej på 33 år som i tiotalet år har besvärats av utslag och klåda i samband med badsäsongen på sommaren. Jag får någon dag efter badet svår klåda och irriterade röda blemmor som brukar börja på brösten och bålen där huden är som tunnast/finast och mest osolad. Sedan sprider utslaget sig även till delar som är solade, tex kryper upp på halsen och upp i ansiktet. Det blir efterhand vätskefyllda blåsor som kliar enormt och sedan torkar ihop/rivs av och blir till sår. Jag har varit på hudläkarmottagning, där jag fått stark salva och mjukgörande att behandla det med, vilket lindrar klåda och gör att det försvinner snabbare. Men vad det kommer av och vad det egentligen är kunde de inte svara på! Hoppet står nu till att ni kan identifiera vad det kommer av och om det är någon del av sommarens badsäsong som jag borde kunna njuta?

Svar: 

Har Du redan varit på bedömning på en hudläkarmottagning, där de dessutom sett hur utslagen ser ut, är det svårt som web-läkare att ännu bättre kunna hjälpa Dig.

Vad man kan tänka på är ifall utslagen är kopplade till sommarhalvåret och mer är utlösta av själva solen, så skulle jag förorda att göra ett ljustest för att se ifall det egentligen är solljuset som utlöser besvären (och inte själva badandet). Kan göras på många hudkliniker.

Sen vid Dina besvär bör man nog ta ett hudprov, för att se ifall man kan få mer information om vilken typ av reaktion det blir i huden (eksem, toxisk, blåsbildning mm?).

Sen kan man överväga en annan diagnos framförallt ifall badandet sker i insjö, är att Du är allergisk mot en typ av "svensk variant av sötvattens-snäckfeber" från andfåglar (ej smittsam, men kan ge upphov till starkt kliande hudbesvär) så kallad Cercaria-dermatit. Ger efter bad ganska snabbt starkt kliande småprickigt spritt utslag, som ofta kan bli infekterat.

För att kunna hjälpa Dig ytterligare krävs att Du vid besvär intensifierar Din kontakt med Din hudklinik, som vid behov får utreda Dig ytterligare. Beroende på diagnos, kan man ge ytterligare vägledning.
/ Anders