Tetralysal mot blefarit

Tetralysal mot blefarit

Har under större delen av vuxenlivet haft irriterade och svullna ögonlockskanter. Mina bröder har haft liknande besvär. Vi har fått diverse diagnoser under årens lopp bl.a att det handlat om fungus eller underliggande psoriasis. Har försökt olika metoder att lindra besvären framförallt med tvättning oftast med kranvatten. Nyligen drabbades jag av en kraftig vagel på övre ögonlocket som inte ville ge med sig varför jag uppsökte en ögonläkare. Han konstaterade att jag fått en infektion, sannolikt orsakad av stafylokocker och satte in antibiotika. Samtidigt fick jag diagnosen blefarit och anvisningar för behandling av detta "kroniska" tillstånd (varm handduk, massage av kanterna, tvättning). Vageln gick tillbaka, men läkte inte särskilt snyggt. Min läkare vill nu att jag går vidare med behandlingen av blefarit genom en 50-dagars kur av Tetralysal 300 mg 2ggr per dag.
Mina två frågor är:
1. Delar Du uppfattningen att köra en så tuff antibiotikabehandling i detta fall? (Jag är skeptisk till antibiotika eftersom det utsätter kroppen för en hel del påfrestningar i övrigt). Kan det vara effektivt med salvabehandling i stället för oral behandling?

2.Finns det något jag i övrigt kan använda mig av för att lindra symptomen när de är som värst. Jag tänker på något ämne som kan ta ner svullnaden. Om inte annat så av kosmetiska skäl; det är pinsamt att komma till jobbet varje dag och se ut som om man svirat till småtimmarna.

Svar: 

Hej!
De råd du fått verkar från dermatologisk synpunkt väl genomtänkta. Blefarit kan ibland vara en del i sjukdomsbilden vid rosacea, ibland helt utan andra symtom från ansiktshuden och då är ju Tetralysal ett verksamt medel. Det finns alla skäl att pröva den ordinerade behandlingen, alternativt åter ta kontakt med din läkare och berätta om att du känner dig tveksam, så kan ni diskutera alternativ.
FN