Ögonproblem

Ögonproblem

Jag har problem med mina ögon, det inträffar nämligen slumpvis att de blir irriterade och röda, särskilt när jag kommer i kontakt med relativt starkt ljus.
Det är väldigt jobbigt att få tårvätska i ögonen så att man nästan blir gråtfärdig hela tiden. Jag undrar vad detta beror på, jag vet sen tidigare läkarbesök att jag har trånga tårkanaler, kanske det har med det att göra.

Får också ganska mycket skräp i ögat som ej försvinner. Måste ofta, eller snarare alltid, skölja ögonen dagligen för att bli av med det. Jag sitter ganska mycket framför datorn och vad jag har hört så är inte dess skärmar så nyttiga att stirra på alltför länge.

Jag måste bli av med detta annars blir jag skogstokig.

Svar: 

Hej! Jag har lämnat över din fråga till en av våra specialister i allergologi, som svarar på frågor på www.clarityn.se, eftersom jag som hudspecialist inte kan göra någon expertbedömning utifrån det du beskriver. Se nedan hans svar!
FN

Svar till anonym som har ögonproblem: Det går inte att ge något bra svar på din fråga annat än att du bör först gå till en optiker och kolla synen noga. Man kan ha en astigmatism (brytningsfel) som kan orsaka sådana besvär om man arbetar mycket med synen. Om inte optikern kan påvisa något fel är det ögondoktorn som gäller. Naturligtvis kan trånga tårkanaler vara orsak, liksom allergi. I det sistnämnda fallet skulle du kunna få hjälp med Lomudalögondroppar som finns receptfritt på apoteket. Men bakom dina besvär kan helt andra orsaker ligga, varför det är viktigt med en ordentlig ögonundersökning! Lycka till.
Hans Formgren, allergispecialist, fd överläk, docent