Ögon

Ögon

Hej. Jag är en tjej på 15 år som har en fråga angående ögonen: dom senaste 2 åren har jag blivit helt mörk runt ögonen, det är inte det att dom har blivit jättesvarta utan lite mörka. Jag frågade min granne som läst om hud och sånt och hon sa att det kan bero på järnbrist, hon frågade också om jag brukade vara kall på fingertopparna och det brukar jag vara väldigt ofta - nästan jämt. Det jag undrar är, kan det bero på järnbrist? Om det är det, finns det några järntabletter eller nåt som hjälper och var får man tag på det?
Eller finns det kanske nån ögongel eller kräm som kan hjälpa och kanske få det till att bli lika "ljust" som det var innan?
Skulle verkligen uppskatta svar!
Anna!

Svar: 

Mörktonad hud kring ögon ses ibland vid atopiskt eksem. Det kan också vara ärftligt orsakat. Däremot känner jag inte till att järnbrist skulle orsaka mörktoning av huden. För mycket järn däremot, så kallad hemokromatos kan ge mörkfärgning av huden bland annat kring ögonen. Symtom på detta är dock ovanligt i din ålder. Däremot är ju järmbrist vanligt hos tonåringar som slarvar med maten. Förslår att du tar kontakt med din husläkare för kontroll av järnvärdet i blodet. Man bör aldrig påbörja medicinering på egen hand.