Ta bort födelsemärke i ansiktet

Ta bort födelsemärke i ansiktet

Jag har ett födelsemärke i ansiktet. Har fått höra att det är en sk "skäggvårta". Nu vill jag verkligen ta bort detta elände men jag är rädd för att kanske få ett fult stort ärr i ansiktet. Tog bort ett födelsemärke på magen förut. Nu syns där ett litet ärr med 2 stygn. Kan man få bort det på något sätt? Det stör mig inte så mkt men skulle ju vara trevligt om det försvann. Men åter till det i ansiktet: kommer jag att få ett fult ärr? Vad är bäst; laser eller skära? Om man vill ha laser, måste man till en specialklinik då? Tack på förhand.

Svar: 

Bruna "födelsemärken" så kallade naevi bör ej brännas bort med laser eftersom man alltid bör göra en mikroskopisk undersökning av den vävnadsbit man tar bort. Däremot kan man ta bort med en horisontellt snitt och får då ett mycket diskret ärr. Föreslår att du vänder dig till en privatpraktiserande hudläkare eller plastikkirurg.
Om man tar bort någon bit av huden antingen med kniv eller med laserljus så får man alltid ett litet ärr. Det är en vanlig missuppfattning att man kan ta bort förändringar i huden utan ärrbildning! Man kan inte heller ta bort ärr utan att det blir ett nytt ärr.