Behandling

Behandling

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2006-10-31
Uppdaterad: 2018-09-05
Författare: Ylva Linde
Granskad av: Ylva Linde

När en person lider av sin akne bör denna behandlas. I de allra flesta fall av lindrig till måttlig akne räcker lokalbehandling i form av kräm, gel lotion eller liniment. Det finns lokalt verkande medel med olika verkningsmekanism som därför med fördel kan kombineras. Man bör då stryka på de olika preparaten vid olika tillfällen på dygnet såsom morgon och kväll eller varannan dag, aldrig samtidigt.

Vid all lokalbehandling gäller att man skall stryka på lokalbehandlingsmedlet över hela ansiktet och eventuellt hela bröst och rygg om man har akne där. Det är meningslöst att smörja bara på själva finnen, för lokalbehandlingen har framförallt förebyggande effekt och hindrar nya finnar att bildas. De har mycket begränsad effekt på redan uppkomna inflammationer! Man måste också ha tålamod och inte tro att man får bort finnarna på några dagar. Vid de flesta behandlingar mot akne, det gäller både lokalbehandling och tablettbehandling, får man en uppblossning efter 10-14 dagar och först därefter ses en förbättring. Det kan alltså ta 3-4 veckor, ibland längre, innan förbättring kan ses. Detta är viktigt att känna till.

Här följer en lista på olika lokalbehandlingar mot akne

Bensoylperoxid

Denna lokalbehandling finns som gel, kräm och liniment i styrkorna 5% och 10%. Bensoylperoxid verkar genom att minska mängden av Propionebacterium acnes och löser också i någon mån upp proppbildning i talgkörtelns utförsgång. Detta medel är receptfritt och lämpar sig för behandling av mild akne. Kan missfärga kläder. Vid måttlig akne kan den med fördel kombineras med andra behandlingsmedel.

Tretinoin

A-vitaminsyra finns som kräm och gel och är receptbelagt. Tretinoin löser effektivt upp proppbildningen i talgkörtelns utförsgång och är därför det bästa medlet vid mycket komedoner och så kallad pustulös akne. En uppblossning av akne med rodnad och fjällning efter 10-14 dagars användning av detta preparat är vanligt och viktigt att känna till. Med fortsatt användning får man sedan ofta en påtaglig förbättring, Detta är den mest effektiva lokalbehandlingen vid akne och kan även kombineras med t ex. bensoylperoxid. Behandlingen kan pågå under lång tid och när förbättring inträtt behöver man kanske bara behandla 2 gånger i veckan. Behandling med detta preparat bör undvikas under första delen av graviditet. Försiktighet vid stark sol då huden blir tunnare och mer känslig för sol.

Adapalene

Finns som gel och kräm. Verkningsmekanismen liknar A-vitaminsyra med effekt på proppbildning i talgkörtelns utförsgång. Biverkningarna är också samma men adapalene är mindre retande än tretinoin. God effekt på lätt till måttlig akne. Receptbelagt.

Azelainsyra

Finns som kräm. Detta medel minskar både propp-bildning och hämmar bakterie-tillväxten men har långsam insättande effekt och fordrar därför stort tålamod. Azelain kan kombineras med annan lokalbehandling. Receptbelagt.

Klindamycin

Detta är det enda lokala antibiotikum som finns i Sverige för utvärtes bruk vid acne och finns som liniment och lotion. Klindamycin minskar mängden bakterier och har därigenom en antiinflammatorisk effekt och lämpar sig vid lätt till måttlig acne. På grund av risk för resistens-utveckling bör varje behandlingsomgång ej överstiga tre månader. Medlet kan kombineras med framförallt lokalmedel med propplösande effekt men bör ej kombineras med antibiotika i tabletter.

Det finns alltså flera olika lokalbehandlingsmedel med delvis olika verkningssätt som kan kombineras med god effekt på lätt till medelsvår icke ärrbildande akne.

Om inte denna lokalbehandling har tillräcklig effekt, eller det redan från början rör sig om en svår och eventuell ärrbildande akne, bör man komplettera behandlingen med någon typ av tabletter, antingen antibiotika eller A-vitaminderivat.

Följande tablettbehandlingar kan ges mot akne, alla är receptbelagda

Tetracykliner

Om man inte fått tillräcklig effekt av lokalbehandling efter 3-6 månader bör man lägga till tablettbehandling och förstahandmedel blir då antibiotikum i form av tetracykliner som bör ges i dosen 1g/dag eller motsvarande. Behandlingstiden bör vara minst 3 månader ofta upp till 6-7 månader och det är viktigt att man samtidigt fortsätter med lokalbehandling. Verkningsmekanismen för tetracykliner är dels en minskning av mängden P. acnes, dels en antinflammatorisk effekt.

Under de senaste 15 åren har det kommit flera rapporter om resistens-utveckling hos P.acnes. För att undvika detta bör man behålla "fulldos" under hela behandlingstiden, och ej kombinera med lokal antibiotika utan använda någon av de andra lokalbehandlingsmedlen. Tetracyklin kan i enstaka fall ge solkänslighet men detta är ovanligt. Om man planerar en solsemester söderut eller segling bör man försöka göra uppehåll med behandlingen.

Tetracyklin bör ej ges till kvinnor under senare delen av graviditet. De vanligaste biverkningarna är magbesvär och svampinfektion i underlivet hos kvinnor, men i de flesta fall går det mycket bra med behandlingen.. När man uppnått god behandlingseffekt kan man sluta med tablettbehandling och sedan kan det vara tillräckligt att fortsätta med enbart lokalbehandling. Tetracyklinbehandlingen kan också upprepas efter en tid. Som alternativ används ibland andra sorters antibiotikum såsom erythromycin eller trimethoprimsulfa.

Hormonell behandling

Kombinerade p-piller har sedan länge använts med ofta god effekt på akne hos kvinnor. Diane är ett hormon som fungerar som ett p-piller men är registrerad för behandling av akne. Diane består av två aktiva delar: ett antiandrogen och ett östrogen. Samtidig lokalbehandling förbättrar effekten. Verkningsmekanismen är en blockering av de androgenkänsliga receptorerna och en minskning av bildningen av könshormonet androgen. Detta kan vara ett förstahandsalternativ vid måttlig till medelsvår akne hos kvinnor och fördelen med detta läkemedel är att om det har bra effekt så kan man fortsätta i flera år med denna behandling.

Förbättringen kommer dock inte förrän efter 4-5 månader, ibland kan det till och med ta ännu längre tid. Om man har diabetes, högt blodtryck, övervikt eller förekomst av djup ventrombos i familjen så kan man inte ta detta läkemedel.

Isotretinoin (Roaccutan)

Detta är en A-vitaminsyra för tablettbehandling av svår akne såsom akne conglobata, ärrbildande akne samt akne som ej svarat tillfredställande på annan behandling. Roaccutan är ett licenspreparat som bara får förskrivas av hudspecialister. Effekt ses på alla de faktorer som orsakar akne; halten talg minskar, halten bakterier minskar, proppbildning löses upp och inflammationen minskar, Tabletter finns på 5 mg, 10 mg samt 20 mg. Dosen per dag ligger mellan 0,5mg-1mg/kg och doseras efter kroppsvikt.

Det absolut viktigaste med detta preparat och anledningen till att det är ett licenspreparat är den fosterskadande effekten. Kvinnor som behandlas med isotretinoin måste ha ett helt säkert preventivmedel under behandlingen samt 2 månader efter avslutad behandling. Behandlingen bör påbörjas i slutet av mensperioden efter negativ graviditetstest. Det är viktigt att noga informera om denna biverkan både skriftligt och muntligt. Ingen ökad risk förkommer för mäns fertilitet.

Andra biverkningar är torr hud och torra slemhinnor vilket så gott som alla får vid adekvat dosering. Framförallt får man torra läppar som lätt spricker och torra näsborrar samt risk för näsblödningar. Ögonen blir också torra, kan klia, ofta svårt att använda kontaktlinser. Man bör inte kombinera denna behandling med lokalbehandling mot akne som vid alla övriga behandlingsformer. Man bör vara försiktig med solen.

Övrig behandling vid akne

Vid cystbildning kan man ibland spruta kortisonlösning i själva cystan. Stora komedoner kan behandlas med bränning med fin nål. s.k. diatermi, laser eller frysbehandling. Vid ärr efter akne kan huden slipas om den är ojämn. Man bör vänta minst ett år efter att aknen läkt ut innan man slipar huden. Först gör man en "provslipning" inom ett litet område. Man bedömer effekten av detta efter tre månader och kan sedan fortsätta slipningen. Denna utförs av plastikkirurg eller hudläkare. Vid mindre utstansade ärr kan ibland huden lyftas upp.

Det finns ingen kräm eller annan lokalbehandling som tar bort ärr. Man kan använda en hudfärgad lotion som täcker. Att dricka mycket vatten har ingen positiv effekt på akne. Det kan tvärtom vara mycket skadligt för kroppen.
Det finns ingen speciell kost som anses förbättra akne.

På Läkemedelsverkets hemsida www.lakemedelsverket.se kan man läsa mer om behandling vid akne och riktlinjer för behandling med Roaccutan.

Frågor och svar om acnebehandling

Läs läkarpanelens svar på frågor om acnebehandling och/eller Roaccutan.

Avsnitt: Akne | Olika svårighetsgrader vid akne | Behandling

 

Rekommenderat på HUDEN.se

Soleksem och ljuskänslighet
Solutslag är mycket vanligt och man räknar med att omkring 10-15% har mer eller mindre omfattande besvär av detta. Alla kan få solutslag, men mest utsatta är ljushyade och...
Mjölkskorv
Mjölkskorv eller gnejs är hos spädbarn så vanligt att det nästan kan betraktas som normalt. Det är en variant av seborrhoiskt eksem. Klinisk bild Skorv sitter som feta gulvita...
Akne (Finnar)
Ⓒ Anders Hallén, hudläkare
Vad är akne? Akne är ett samlingsnamn för finnar och pormaskar. Finnar är röda inflammerade  talgkörtlar - upp till cm-stora knölar i huden - ibland med en varblåsa i mitten...
Impetigo (Svinkoppor)
Ⓒ Anders Hallén, hudläkare
Detta är en vanlig och smittsam bakterieinfektion med gulaktigt smetiga sår, ofta hos barn. Klinisk bild Smetigt gula sår på rodnad botten. Vanligast är mycket små varfyllda...
Granuloma anulare
Ⓒ Anders Hallén, hudläkare
Vid denna sjukdom uppstår knutor i hudens bindväv av okänd orsak. Personer med denna åkomma är i övrigt vanligen helt friska. Sjukdomen har inget samband med allergi eller...

Senaste från DOKTORN.com